Saturday, June 6, 2015

CD-4810 ultraljudstvätt från Kjell & Company - jodå, den är bra!



Efter att ha hört och läst mycket om ultraljudstvättande bestämde jag mej för att köpa en ultraljudstvätt. (För egna pengar - ingen har bett mej eller betalt mej för att skriva detta!) Valet föll på en ultraljudstvätt från Kjell & Company som är mellanstor (2 liter) och har inbyggd värme. Värme påskyndar ju allt kemiskt och naturligtvis även hur fort saker blir rena i en ultraljudstvätt. Modellen jag valde heter "Ultraljudsrengöringsbad 160W" och har artikelnummer 40499 på www.kjell.com. Enligt den fina texten på förpackningen har den industriell kvalitet på komponenterna. Tvätten kommer i en vettig kartong som är bra att spara för förvaring av tvätten. CD-4810 tycks tvätten heta i vissa sammanhang - det är det som står på kartongen med.


Hur ultraljudstvättar fungerar kan man läsa mer om på diverse sidor på nätet så om du inte vet är det bara att googla. Den korta förklaringen är att ultraljudet skapar kavitationsbubblor som sedan imploderar och "vibrerar" bort smutsen. Av det förstår man att det hänger på tvättvätskan att lösa upp smutsen så bubblorna kan få loss den, någon mirakelkur är det inte fråga om. Och därför har temperaturen också betydelse - dels uppstår kavitationen lättare i varm vätska och dels löser varm vätska smuts bättre. Tänk också på att nypåfylld vätska ofta har lösta gaser i sig så det tar ett par minuter att "gasa ur" vätskan innan full effekt uppnås. Att bara hälla på vätska och stoppa ner bitarna kan nog ge besvikelse över dåligt resultat. Kunskap om hur saker fungerar är viktigt - först då kan man använda tillämpad kemi och fysik till sin fördel. Nog tjatat!



Hur fungerar tvätten då? Bra, tycker jag. Ser man till effekten så är det 70W ultraljud i ca 1,8 liter vätska. Det är bra att tänka så när man jämför olika tvättar och även när man tvättar stora detaljer. Effekt fördelat på detaljernas yta och vätskevolymen i tanken.


Jag kommer att lägga till olika exempel nedan efterhand som jag laborerar färdigt.


Fettiga, smutsiga gångjärn:
I lägenheten vi flyttat in i var gångjärnen till badrummet svarta och kladdiga. Säkert många år av tveksamma smörjmedel, nikotin och smuts. När dom dessutom började gnissla var det dags att göra något åt dom. Jag lossade dörren från gångjärnen och skruvade loss gångjärnen från karmen, sen blev det plums i tvätten. Vanligt diskmedel och vatten gjorde inte så mycket på fettkladdet, men Biltemas grovrengöring gjorde susen!

Lägg märke till att jag tvättar i en glasburk - då slipper man smutsa ner själva ultraljudstvätten:






Förgasare:
Gräsklipparens förgasare tvättade jag i alkaliskt universalrengöringsmedel och sedan i T-röd en stund för att dra ut vatten. Efter urblåsning med tryckluft gick klipparen så fint så!

Sänk volymen innan du tittar på klippet:






Mässing:
Fosforsyra är killer på oxiderad mässing! Bitarna kommer upp rödtonade ur tvätten eftersom det är mer koppar än zink kvar i ytan efter att oxiderna (och antagligen lite zink också) är borta. Att bitarna är rödtonade beror på att koppar som lösts upp från oxidena pläteras tillbaka på mässingen medan upplöst zink inte gör det. Ett par tag med en mässingsborste eller lite putsmedel så är det fint skick igen på bitarna:


Före - iPhone 5s, beskuren

Efter - iPhone 5s, beskuren



Även rost försvinner med fosforsyran, jag testar citronsyra också men har spontant känslan av att den är lite mesigare. En positiv bieffekt med fosforsyra på järn är att det täcker ytan med järnfosfat som är en utmärkt primer och samtidigt ger ett visst skydd i sig själv. Om man inte vill ha det gråaktiga fosfatskiktet utan bara ta bort rost från ett föremål är citronsyran bättre.
Fosforsyra hittas i många kalkborttagningsmedel som med fördel köps hos städgrossister typ INPA (webshop). Leta efter "Sani Acid" så får du mycket fosforsyra för pengarna. Tar kalk effektivt dessutom - vem kunde tro det heh heh. På ICA får du mycket mindre syra för mer pengar...


Lut (kaustiksoda) löser upp färg. Akta hud och ögon!


Glasögon:
En väns glasögon åkte i tvätten i varmt vatten och någon droppe tvål. Det blev ett moln av gammal hud och smuts så fort jag startade ultraljudet! Både bågen och glasen blev helt rena! Det finns dock historier på nätet om hur glasögon tappat beläggning så man behöver kanske inte ha starka medel och full värme - better safe than sorry...


Rakhyvlar:
Min Feather Popular får åka i då och då för att få bort gammalt tvålskum och allt annat som stannar kvar även om man sköljer den. Jag tycker om att prova olika hyvlar så även en Gillette Super Slim Twist säkerhetsrakhyvel fick bada efter att ha fått lite puts:


Gillette Super Slim Twist - iPhone 5s, kvadrat


Insidan av huvudet, med trånga skrymslen:


Clean Gillette Super Slim Twist - iPhone 5s, kvadrat


Den blev riktigt ren och fin! Inte illa för en rakhyvel från 1971. Den kommer man kunna hitta på Tradera bland mina auktioner på denna länk: http://www.tradera.com/auktioner/minitan

Jag har märkt att det ofta räcker med en 10-minuters tvättcykel i ultraljudstvätten. Med värme och rätt tvättkemi behövs det inte långa cykler även om tvätten kan ställas in på upp till 30 minuter. Efter 45 minuter rekommenderas man låta den vila 20 minuter - vill man köra kontinuerligt bör man nog ha en industriell maskin.
Men är det mycket skräp vinner man på att ta det värsta med en gammal tandborste och låta tvätten ta de skrymslen man inte själv når.

Fler bilder och test kommer läggas till efter hand. Har du frågor eller önskemål? Använd kommentarsfältet nedan!




2 comments:

  1. Intressant läsning. Vilken mängd använder du av de olika lösningarna, ex forsforsyran?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Jag kan inte ge dej någon exakt måttuppgift, men börja med en 10-15% och utgå från det. Om det inte blir liksom ett moln eller rök av smuts i vattnet när du kör ultraljudet så behövs det antingen ett annat medel eller starkare lösning. På grossister som t ex Inpa finns Sani Acid som är ett mycket prisvärt kalkbrott med fosforsyra. Jag upplever det som att citronsyra inte är lika effektivt, det känns som man får ösa i mycket mer av den. Men å andra sidan blir rost borttaget utan att man får ett fosfatskikt som efter fosforsyra. Skall du måla är fosfatskiktet bra men om du skall putsa och polera är citronsyra bättre, det blir bara lite svart eller grå beläggning som är lätt att ta bort. Jag har använt ett medel som heter Hågeren för att ultraljudstvätta nikotingula elkontakten och eluttag och de blev rena, även om de fortfarande är lite gulnade. Biltemas grovrent tar fett bra. Men som sagt, ser du ingen smuts som lossnar så prova lite mer eller ett annat medel! /J

      Delete

Comments? Questions? Requests? Please, go ahead and leave your comment here!